Ukoliko imate Mac računar, ovo je virus od kog bi trebalo da se čuvate

Tokom prošle godine korisnici Mac računara bili su najčešće pod udarom trojanske porodice malvera Shlayer. Ovaj virus se pojavio bar jednom na svakom desetom uređaju kompanije Apple što ovu pretnju čini najrasprostranjenijom za korisnike macOS-a.

Pametni sistem distribucije malvera širi se partnerskom mrežom, veb-sajtovima za zabavu, pa čak i Vikipedijom, pokazujući da čak i korisnicima koji posećuju samo legalne veb-sajtove treba dodatna zaštita onlajn.

Uprkos tome što se macOS tradicionalno smatra mnogo sigurnijim i bezbednijim sistemom, još uvek postoje sajber kriminalci koji pokušavaju da profitiraju od korisnika macOS-a. Na osnovu statistike kompanije Kaspersky, dobar primer toga je Shlayer – najrasprostranjenija macOS pretnja u 2019. godini. Specijalizovana je za instaliranje advera – programa koji terorišu korisnike postavljanjem nedozvoljenih oglasa, presretanjem i prikupljanjem upita korisnika u pretraživaču i izmenom rezultata pretrage kako bi se distribuiralo još više reklamnih poruka.

Udeo malvera Shlayer u svim napadima na macOS uređaje koje su registrovali Kaspersky proizvodi u periodu od januara do novembra 2019. godine iznosilo je gotovo trećinu (29,28%), pri čemu je skoro svih ostalih top 10 macOS pretnji bio adver koji je instalirao Shlayer: AdWare.OSX.Bnodlero, AdWare.OSX.Geonei, AdWare.OSX.Pirrit i AdWare.OSX.Cimpli. Štaviše, otkad je Shlayer prvi put otkriven, njegov algoritam infekcije se skoro nije promenio, iako se njegova aktivnost nije smanjila, što ga čini posebno relevantnom pretnjom od koje je korisnicima potrebna zaštita.

IZVOR:blic.rs

%d bloggers like this: