Šta se dešava sa vašim laptopom ako ga ostavljate stalno uključenog u struju?

Baterija laptop računara ne može previše da se napuni, ali ako se potpuno isprazni, možete doći do njenog oštećenja…

Da li je bolje laptop držati stalno uključen u struju ili treba napuniti bateriju pa ga koristiti “bez kabla”?

To pitanje ste sebi sigurno postavili više puta, naročito ako u poslednjih godinu dana uglavnom radite od kuće. Izgleda, međutim, da odgovor na njega baš i nije tako jednostavan, već zavisi od više faktora.

Koliko poznajete bateriju svog laptopa?

Prenosivi računari koriste dve vrste baterija: litijum-jonske i litijum-polimerske. Iako je reč o različitim tehnologijama, one funkcionišu na sličan način, generišući snagu kretanjem elektrona. Taj stalni protok je neophodan da baterija bude zdrava, piše Make Use Of.

Za obe vrste baterija važe sledeće tvrdnje (bar kada su savremeni laptop računari u pitanju):

– Baterija ne može previše da se napuni. Ne postoji opasnost od prekomernog punjenja ako je kompjuter stalno uključen u struju. Čim dosegne 100 odsto napunjenosti, prestaće da se puni i neće se ponovno pokrenuti sve dok napon ne padne ispod određenog nivoa.

– Ako potpuno ispraznite bateriju, možete da je oštetite. Ako bateriju duže vremena držite ispražnjenom, može doći do stanja “dubokog pražnjenja”. To može da dovede do stanja u kome bateriju više nećete moći da napunite.

To, međutim, ne znači da bi laptop trebalo stalno da bude uključen u struju.

Šta sve može da ošteti bateriju?

Baterije na bazi litijuma su, same po sebi, nestabilne. Njihov kapacitet počinju da se gubi od samog trenutka proizvovnje, a tu su i brojni faktori koji ubrzavaju njihovo “trošenje”. To podrazumeva:

  • Cikluse punjenja i pražnjenja – Svaka baterija ima konačan broj puta koliko se može napuniti i isprazniti,
  • Nivo napona – Što je nivo napunjenosti viši (mereno u voltima po ćeliji), to je kraći životni vek baterije,
  • Visoka temperatura – Preko 30 stepeni Celzijusa može bateriji naneti nepopravljivu štetu.

Poslednja dva faktora nas ovde najviše zanimaju. U obimnoj studiji sajta Battery University ističe se da nivo napona i visoke temperature, pojedinačno, skraćuju život baterije, a kombinovano – još više.

Napunjenost ili napon?

Litijum-jonske baterije se pune do 4,2 volte po ćeliji, što iznosi 100 odsto njihovog kapaciteta. Na tom nivou, baterija će imati životni vek od 300 do 500 ciklusa pražnjenja.

Svako smanjenje napunjenosti od 0,1 volt po ćelijama udvostručuje broj ciklusa pražnjenja, sve dok se ne postigne optimalan nivo: 3,90 V po ćeliji, sa 2.400 do 4.000 ciklusa pražnjenja. Nažalost, na tom nivou baterija je napunjena tek oko 60 odsto kapaciteta. To znači da će vreme rada biti malo više od polovine potpuno napunjene baterije.

Toplota

Visoke temperature, one preko 30 stepeni Celzijusa, će skratiti životni vek baterije bez obzira na druge faktore. Zato je ostavljanje laptopa u automobilu leti veoma loša ideja.

A kada se “iskombinuju” visoke temperature sa visokim naponom, efekti su još gori. Pomenuta studija pokazuje da bi bateriji ostavljenoj sa 40 odsto napunjenosti, na temperaturi od 40 stepeni, posle godinu dana, ukupan kapacitet opao na 85 odsto.

Dakle, ako trajno punite bateriju do 100 odsto kapaciteta, polako ćete joj skratiti život. Zadržavanje na 100 odsto i izlaganje visokim temperaturama će ga skratiti još brže.

Takođe, zahtevni zadaci, kao što su igranje video igara ili video montaža znatno će povećati nivo toplote računara, a korištenje laptopa na npr. jastuku ili bilo kom mestu koje ograničava portok vazduha zarobiće toplotu u njemu.

Da li laptop treba da bude stalno uključen u struju?

Na to pitanje industrija računara nema jedinstven odgovor.

Tako Acer preopručuje da se baterija vadi iz laptop računara (ukoliko je to moguće), kada ga ne koristimo. Asus, međutim, tvrdi da bateriju trebalo isprazniti bar do 50 odsto kapaciteta svake dve nedelje, dok Dell iz poručuju da nema problema ako računar stalno stoji uključen u struju. Apple navodi da njihovi laptopovi ne bi smeli da budu uključeni u struju sve vreme, već da bi naizmenično trebalo koristiti bateriju i napon iz mreže.

Dakle, ako ostavite svoj prenosni računar uključen u struju, kratkoročno neće prouzrokovati nikakvu štetu. Međutim, ako ga budete koristili samo na takav način, skoro je sigurno da ćete nakon godinu dana primetiti da je kapacitet baterije znatno smanjen. S druge strane, ukoliko svoj laptop uključujete u struju samo zbog punjenja, brže ćete proći kroz cikluse pražnjenja baterije.

Dakle, najbolje rešenje je kompromis između to dvoje: svoj laptop nekoliko dana nedeljno koristite samo “na bateriji”, a ostale dane moće da bude uključen u struju.

izvor:telegraf.rs

%d bloggers like this: