ROBOTI PSI U POLICIJI! Gde je granica zloupotrebe?

Njujorška policija je tokom jedne akcije u martu upotrebila specijalnog robota, te je mehanički pomoćnik opremljen sigurnosnim kamerama asistirao tokom oslobađanja talaca.

U pitanju je robot Digidog kompanije Boston Dynamics, koji je postao popularan nakon što su se fotografije snimljene tokom policijske akcije završile na Twitteru.

Prizori prilično podsećaju na scene iz naučnofantastične serije Black Mirror, pa su gradski zvanični reagovali i zatražili uredbu kojom bi se zabranilo da policija koristi robote koji su naoružani.

Policijski robot je došao kao iznenađenje, budući da se veruje da je upotreba robota još uvek daleko. Oni koji su zabrinuti ističu da nemaju ništa protiv da se roboti koriste za demontiranje bombi, ali traže zakone koji bi sprečili zloupotrebe u budućnosti.

Takve uredbe ne bi uticale na robote kao što je Digidog, budući da nije naoružan, već samo na one koji bi doprineli dodatnoj militarizaciji policije.

Privatne kompanije koje se bave proizvodnjom robota omogućavaju direktnu kupovinu naoružanih jedinica, pa kontroverzna tehnologija često zaobilazi provere.

Iz kompanije Boston Dynamics su izdali saopštenje u kojem stoji da je u njihovoj kompaniji zabranjena proizvodnja robota koji u svom sklopu imaju oružje, a pored toga se od svih kupaca traži da potpisuju ugovore u kojima stoji da Spot, te bilo koji drugi robot, neće biti korišćen kao oružje ili modifikovan tako da može da drži bilo koje ubojito sredstvo.

Ovakve brige nisu bez osnova, budući da je u Dalasu 2016. godine jedan robot na daljinsko upravljanje upotrebljen tokom policijske akcije, u okviru koje je preneo eksploziv do lokacije na kojoj se nalazio snajperista koji je pre toga usmrtio petoro policajaca.

izvor:srbijadanas.rs

%d bloggers like this: