Razvijen mikročip za čuvanje kovid pasoša pod kožom

Švedska kompanija predstavila je novi subdermalni implantat za sertifikate o vakcinaciji protiv Covid-19, odnosno mikročip ispod kože sa informacijom o vakcinalnom statusu.

Implantat se sastoji od NFC (Near Field Communications) implantata koji sadrži podatke koji se mogu preuzeti pomoću uređaja za čitanje, kao što je pametni telefon kompatibilan sa NFC.

– Implantati su veoma raznovrsna tehnologija koja se može koristiti za mnoge različite stvari, i trenutno je veoma zgodno imati kovid pasoš uvek dostupan na vašem implantatu – prokomentarisao je glavni direktor Epicentra Hans Sjoblad.

– U slučaju da vam se baterija isprazni, uvek vam je dostupan. Dakle, tako danas koristimo ovu tehnologiju, sledeće godine ćemo je koristiti za nešto drugo – dodao je Sjoblad.

Prema Sjobladu, postupak je “potpuno reverzibilan” i ne zahteva posebnu telefonsku aplikaciju.

Implantati trenutno nisu dostupni za prodaju, iako kompanija redovno organizuje “događaje sa temom implantacije” sa ljudima koji su zainteresovani za tehnologiju.

“Epicentar” je inovativno čvorište koje okuplja različite nove tehnologije, uključujući implantate mikročipa. Kompanija je dospela na naslovne strane ranije ove godine nakon što je stotinama zaposlenih ugradila pristupne legitimacije pod kožu.

izvor:vesti-online.com

%d bloggers like this: