Prvi leteći Rolls-Royce na struju uspešno obavio svoj prvi probni let

Proizvođači aviona već neko vreme pokušavaju da reše jedan od najvećih problema u konstrukciji električnih aviona, a sada su se primakli veoma blizu rešenju

Avion na električni pogon čuvene britanske kompanije Rolls-Royce, nazvan “Spirit of Innovation”, obavio je let u trajanju od 15 minuta, čime je počela faza njegovog “intenzivnog testiranja tokom koje će se sakupljati podaci o performansama električnog sistema i pogona aviona”.

Avion jednosed koristi bateriju od 6.000 ćelija, najgušće “spakovanu” bateriji za jednu letelicu, koja pokreću tri motora ukupne snage 400kW, odnosno više od 536KS. Ovaj pogon avionu omogućava maksimalnu brzinu od oko 480 km/h. Dalja testiranja će pokazati kako avion i njegov pogonski sistem ponašaju na dužim letovima i u različitim vremenskim uslovima.

Proizvođači aviona već neko vreme pokušavaju da reše jedan od najvećih problema u konstrukciji električnih aviona, a to je dodatna težina velika težina koju imaju velike baterije.

Primera radi, Fordov potpuno električnih pikap F-150 Lightning je čak 816 kilograma teži u odnosu na primerak sa klasičnim pogonom.

Ako bi se tolika težina dodala jednom avionu kakva je Cessna 206 Turbo Stationair, premašuje se korisna nosivost aviona za čak 227 kilograma i to bez pilota i putnika, zbog čega letelica uopšte ne bi mogla da poleti.

izvor: telegraf.rs

%d bloggers like this: