Prva električna Honda na evropskim putevima

Honda je uoči početka prodaje u Evropi održala u Valensiji promociju električnog gradskog modela “e”.

Japanski proizvođač iskoristio je ovu međunarodnu prezentaciju da objavi nove fotografije Honde e, ali i da podeli sa ljubiteljima automobila više tehničkih detalja o ovom zanimljivom modelu.

Foto: Honda promo

Mala električna Honda postavljena je na mehaničku platformu sa zadnjim pogonom, a kako kažu u toj kompaniji postignuta je idealna raspodela mase po osovinama 50:50.

Umesto spoljnih retrovizora, ugrađene su male kamere, a kvake se uvlače u vrata (Foto: Honda promo)

S obzirom da je reč o čisto električnom automobilu sa baterijama u podu vozila, Honda e ima i izuzetno nisko težište, što uz nezavisno oslanjanje svakog točka tipa “mekferson” garantuje dobre vozne osobine.

Koliko je brza ova Honda?

Komandna tabla je u potpunosti prekrivena ekranima (Foto: Honda promo)

Kupci će moći da izaberu jedan od dva ponuđena elektromotora. Bazična verzija raspolaže sa 136 KS (100 kW) i 315 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je dovoljno da auto ubrza od 0 do 100 km/h za 9 sekundi.

Snažnija varijanta, koja nosi oznaku Honda e Advance, ima električni agregat od 154 KS (113 kW) i takođe 315 Nm, a iz mesta do “stotke” joj je potrebno 8,3 s. Maksimalna brzina obe verzije elektronski je ograničena na 145 km/h.

Foto: Honda promo

Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 35,5 kWh, koje prema WLTP mernom standardu i sa 16-inčnim alu felnama obezbeđuju autonomiju u vožnji do maksimalnih 222 km.

U slučaju opcionih 17-inčnih točkova, dostupnih u Hondi e Advance, autonomija je nešto manja i iznosi 210 km.

Potkompaktne dimenzije, ali skroman prtljažnik

Foto: Honda promo

U Hondi kažu da je za dopunu baterija do 80% kapaciteta na brzom punjaču (100 kW CCS2) potrebno 30 minuta.

Da bi se automobil u potpunosti napunio na javnom punjaču (4 kW) neophodno je da bude priključen 4,1 sat, dok za dopunu na kućnom punjaču (2,3 kW) treba čekati čak 18,8 sati.

Foto: Honda promo

Kada je reč o masi, poput ostalih električnih automobila i Honda e plaća danak zbog teških baterija – masa vozila je 1.514 kg.

U putničkoj kabini ima mesta za 4 odrasle osobe, ali je prtljažnik relativno skormnog kapaciteta i iznosi 171 litar. Sa oborenim zadnjim naslonima povećava se na 571 litar (mereno do prozora), odnosno na 861 l (mereno do krova).

IZVOR: b92.net

%d bloggers like this: