Otkrivena supermasivna crna rupa u patuljastoj galaksiji

Minijaturne supermasivne crne rupe poput otkrivene, objašnjava NASA, jako je teško pronaći, a Mrk 462 je galaksija koja okuplja ‘samo’ nekoliko stotina miliona zvijezda.

Naučnici koji stoje iza NASA-ine promatračnice Chandra otkrili su supermasivnu crnu rupu “zatrpanu” prašinom i plinom te smještenu unutar patuljaste galaksije, javlja ABC.

Chandrin tim navodi da je crna rupa 200.000 puta masivnija od Sunca smještena u galaksiji Mrk 462, ali je ujedno i među najmanjim supermasivnim crnim rupama u poznatom svemiru, naveo je Jack Paker, istraživač sa Univerziteta Dartmouth u New Hampshireu.

Minijaturne supermasivne crne rupe poput otkrivene, objašnjava NASA-in tim, jako je teško pronaći, a Mrk 462 je galaksija koja okuplja “samo” nekoliko stotina miliona zvijezda.

Premda se na prvi pogled ovaj broj čini velikim, usporedno s našim Mliječnim putem koji ima nekoliko stotina milijardi zvijezda, Mrk 462 spada u red “patuljastih” galaksija.

‘Zamaskirana’ plinovima i kosmičkom prašinom

Otkrivena crna rupa je do danas bila skrivena od pogleda astronoma jer su je “zamaskirali” plinovi i kosmička prašina, prenosi Fena.

Da je bila riječ o većoj galaksiji, naučnici bi crnu rupu mogli prepoznati promatranjem zvijezda koje se brzo kreću pored galaktičkog centra, odnosno pomoću očitanja gravitacijskog uticaja crne rupe. Problem je što takva detekcija nije moguća kod manjih galaksija.

Zahvaljujući posmatračnici Chandra, naučnici su uspjeli prepoznati x-zrake koje je emitirao plin kojeg uvlači crna rupa. Riječ je o jednom od privih slučajeva u kojima su naučnici promatrali crnu rupu okruženu plinom i prašinom.

Odgovor na važno pitanje astrofizike

“S obzirom da se zaklonjene crne rupe puno teže prepoznaju od onih otkrivenih, ovo otkriće znači da u svemiru vjerovatno postoji još mnoštvo patuljastih galaksija koje u središtima imaju slične crne rupe”, rekao je Ryan Hickox, jedan od voditelja projekta u Dartmouthu.

Objašnjava da je otkriće vrlo važno jer pomaže dati odgovor na važno pitanje astrofizike: kako su crne rupe mogle tako brzo narasti u ranoj eri našeg svemira?

“Supermasivne crne rupe u središtima malih galaksija postavljaju jednak broj pitanja koliko na koncu pružaju odgovora. Njihovo postojanje, navodi online magazin Space, dokazuje da je evolucija svemira koji nas okružuje još uvijek u velikoj mjeri neobjašnjena.

izvor:balkans.aljazeera.net

%d bloggers like this: