On je Tomi, a njegov posao je da spašava živote od korona virusa u Italiji

“Uz pomoć mojih sposobnosti, medicinsko osoblje može biti u kontaktu sa pacijentima bez direktnog dodira…”

Ne nosi masku, ali pomaže u spasavanju života pacijenata obolelih od korona virusa. U pitanju je Tomi, jedan od šest novih robota koji pomažu lekarima i medicinskim sestrama od krvi i mesa da se brinu za pacijente u bolnici Ćirkolo u Varezeu, gradu na severu regije Lombardija koja je epicentar izbijanja u Italiji.

– Uz pomoć mojih sposobnosti, medicinsko osoblje može biti u kontaktu sa pacijentima bez direktnog dodira, objasnio je za Rojters robot Tomi, nazvan po sinu jednog od lekara.

– To je kao da imate još jednu medicinsku sestru bez problema povezanih sa infekcijom, rekao je doktor Frančesko Dentali, direktor intenzivne nege u bolnici.

Roboti veličine deteta sa velikim trepćućim očima nalaze se pored pacijentovog kreveta kako bi lekari mogli da se brinu za druge koji su u ozbiljnijem stanju. Oni prate parametre iz opreme u sobi i prenose ih bolničkom osoblju.

Ono što je najvažnije jeste da Tomi i ostali roboti omogućavaju bolnici da ograniči količinu direktnog kontakta lekara i medicinskih sestara sa pacijentima, smanjujući tako rizik od infekcije, prenosi agencija.

Roboti takođe pomažu bolnici da smanji broj zaštitnih maski i odela koje osoblje mora da koristi. Tomi i njegove “kolege” robotske sestre imaju još jednu prednost – ne podležu iscrpljenosti. Brzo napune baterije i vraćaju se na posao.

Više od 4.000 italijanskih zdravstvenih radnika koji su lečili obolele od virusa i sami su se zarazili, a 66 lekara je umrlo. Broj smrtnih slučajeva u Italiji, zemlji koja je najteže pogođena koronom, premašio je 13.000, što je više od trećine svih smrtnih slučajeva u svetu.

izvor: telegraf.rs

%d bloggers like this: