Novi japanski voz-metak dostigao brzinu od 382 km/h

Japanski eksperimentalni voz “Šinkansen”, zvani voz-metak, testiran je pre nekoliko dana kada je prevozio lokalne novinare.

Prvi test novog voza po imenu ALFA-X obavila je železnica “East Japan railway Co”, a brzina koja je postignuta iznosi 382 kilometra na sat. 

To je bila prva test vožnja voza čiji je razvoj završen u maju 2019. godine. Inače, ovaj voz može da dostigne maksimalnu brzinu od 400 kilometara na sat. 

Test je bio uspešan, a obavljen je na liniji Tohoku Šinkansen koja povezuje Tokio i prefekturu Aomori. Vožnja između stanica Sendai i Morioka je trajala 40 minuta, a obično traje sat i 15 minuta. 

Od maja prošle godine voz nije samo stajao. U utorak je obavljena prva test vožnja, ali je bilo i testova s deset vagona kada je dostizana brzina od 360 kilometara na sat bez putnika. Tokom tih testova su prikupljani važni podaci potrebni za dalji razvoj.

https://youtube.com/watch?v=yldPHBQkl6E

Inače, vozovi u Japanu trenutno dostižu brzinu do 320 km/h. 

Jedna od glavnih razlika između novog voza i već postojećih su specifično oblikovani prednji i zadnji vagoni. Oni su specijalno oblikovani kao bi se merila razlika u pritisku vetra. Kada se voz kreće severno, koristi prvi vagon dug 22 metra koji je sedam metara duži od drugih vagona iz E5 serije. Takođe, kad se kreće južno, koristi prvi vagon dug 16 metara.

Kočioni sistem voza ALFA-X je smešten na krov, kao i novi sistem elektromagnetnog otpora.

Kako bi putnicima bilo što udobnije tokom brze vožnje, unapređen je i sistem amortizacije koji horizontalne i vertikalne vibracije svodi na minimum. 

Tokom test vožnje se čuo tih ili nikakav zvuk pri brzini od 320 kilometara na sat, tvrde japanski novinari. Ipak, zvuk motora se čuo pri brzinama od 360 i 380 kilometara na sat.

izvor: 021.rs