Naučna FANTASTIKA postala REALNOST: Za dve godine ćemo voziti LETEĆE AUTOMOBILE

Mala bela krilata sprava podignuta je od zemlje i klizi u daljinu. To je kao gledanje Skajvokerovog Lendspidera samo što se ovog puta nalazimo na neobičnom aerodromu u Nemačkoj, a ne na planeti Tatoine.

Odjeci Starvorsa možda pomažu u objašnjenju zašto je prošle nedelje proizvodjač letelica, Lilium, obezbedio investicije od 90 miliona dolara, između ostalog, i kineskog tehnološkog giganta Tencenta, iako kompanija navodi da ima više veze sa rešavanjem transportnih problema: ” Mi imamo visoko zagušene gradove i možemo učiniti da poboljšamo stvari – rekao je Remo Gerber iz Liliuma.

– Pokušavamo da pređemo sa jednog niskog transportnog vozila u masovni transport – rekao je on.

Lilium ne leti solo. Prototipovi rivalskih poduhvata takođe prolaze kroz testne letove. Dakle, izgledi da ćemo uskoro videti prve leteće automobile možda nisu toliko daleko.

Evo šest projekata koji rade na tome da u sadašnjost dovedu “Povratak u budućnost”.

Lilium

TechCrunch@TechCrunch

Lilium raises $90M Series B for all-electric flying taxi http://tcrn.ch/2wEsaIx 4037:11 AM – Sep 10, 2017Twitter Ads info and privacy251 people are talking about this

Nemačka aviokompanija, osnovana 2014, radi na avionu sa pet sedišta, sa ciljem da napravi prvi avion na autopilota, pre leta 2019.

Maksimalna brzina je 186mph (300 kilometara na sat).

Snaga: električno punjenje.

Poletanje i sletanje vertikalno.

Kažu da će korisnici moći da pristupe gradskim centrima pozivom vazdušnog taksija, pritiskom na dugme.

Terrafugia: Transition

EDGAR CARVALHO DA R@limpamax · Jun 9, 2017

► Flying Car – Terrafugia Transition street-legal aircraft https://youtu.be/nnF2yua4KIw  via @YouTube

EDGAR CARVALHO DA R@limpamax

Flying Car – Terrafugia Transition street-legal aircraft https://youtu.be/nnF2yua4KIw  via @YouTube @glaveanton @Katy_vzla169 @AnaPaulaVolei3:11 PM – Jun 9, 2017Twitter Ads info and privacySee EDGAR CARVALHO DA R’s other Tweets

Terafugin “prenosivi avion”, koji se razvija od 2006. godine, vozi se kao tipičan automobil na terenu i uklapa se u standardnu garažu za jedno vozilo. Može se unapred naručiti za 300.000 dolara.

Maksimalna brzina 100 km / h.

Opseg krstarenja 400 milja.

Snaga: Bezolovni benzin.

Kažu da je za vožnju potreban US sportski sertifikat koji se može “nabaviti za samo 20 sati”.

Mi kažemo: OK, može se uklopiti u garažu, ali šta ako nema piste pored garaže?

Kitti Havk: Flier

Kiti Havk, koji je podržao Guglov saosnivač Lari Pejdž, stvorio je ovu mašinu na otvorenom prostoru, koja je namenjena rekreativnoj upotrebi. Maloprodajna verzija će biti dostupna do kraja ove godine.

Snaga: električno punjenje

Maksimalno vreme leta 22 minuta.

Poletanje i sletanje Vertikalno na vodu.

Kažu da svako u SAD može da vozi Flier jer pilot nije potreban.

Ako imate viška $ 5,000-10,000, možda bi bilo zabavno tokom leta, ali to nije praktična transportna opcija.

Uber: Elevate

Uber je angažovao dugogodišnjeg istraživača NASA-e i planira da razvije automobil sa vertikalnim poletom sa Elevateom, iako se bavi pre svega tržišnim barijerama kao što su sertifikacija, tehnologija baterija i infrastruktura.

Snaga: električno punjenje

Poletanje i sletanje vertikalno.

Korišćenjem distributivnog električnog pogona (DEP), tj. Više malih motora, vozilo će biti “jedva čujno”, stoga pogodno za urbana područja.

Airbus: Pop.Up

Najpoznatiji po svom dvostrukom avionu A380, Airbus je premijerno predstavio svoje rešenje za urbani tranzit na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi u martu. Pop.Up se sastoji od kapsule od karbonskih vlakana koja funkcioniše kao dvosedni električni automobil kada je pričvršćena za šasiju, ili kao avion kada se pokrene pametnim telefonom.

Snaga: električno punjenje.

Dolet: 62 kilometara.

Dimenzije kapsule 2,4 x 1,4 metra.

“Multi-modalno vozilo”, a ne leteće vozilo, Pop.Up će omogućiti putnicima da odaberu najbržu i najjeftiniju putanju.

Mi kažemo da Pop.Up zahteva tehnologiju kao što je električni pogon koji još nije dovoljno napredan – tako da je malo verovatno da ćemo uskoro videti ovaj projekat u stvarnosti.

Aeromobil

Pretvarajući se iz automobila u avion za tri minuta, ovo je najrealnije sajnsfikšn ostvarenje do sada. Sertifikovani su za upotrebu u EU i SAD, slovački proizvođači Aeromobil-a prihvataju unapred narudžbine za milion dolara, a u planu im je da isporuče prve modele do 2020. godine.

Snaga: električni na putu, konvencionalno gorivo aviona u letu.

Maksimalna brzina 99 mph.

Poletanje i sletanje vertikalno.

Kažu: To je pravi leteći automobil.

Mi kažemo: stvarno je pravi leteći automobil! Možda će trebati pista za poletanje i sletanje, ali izgleda da je mogućnost da negde leti i da nastavi putovanje – realna i održiva.

IZVOR: srbijadanas.com

%d bloggers like this: