NASA ima problema sa sajber napadima zbog rada od kuće

Agencija NASA zabeležila je porast malver napada u proteklih nekoliko dana, od kada zaposleni rade od kuće. Zaposleni očito imaju većih problema sa malverima kada rade u kućnim uslovima, kao što su stručnjaci upozoravali.Foto: Profimedia

Rizik rada od kuće

Novi talas cyber opasnosti počeo povećanjem broja phishing mejlova, a povećao se i broj NASA-inih uređaja koji su pokušali da pristupe malicioznim web-sajtovima. Problem je nastao zbog toga što zaposleni otvaraju maliciozne linkove mnogo češće nego ranije, što napadačima otvara put ka NASA-inim sistemima. Zaštitni mehanizmi u okviru agencije nisu svemogući, te se kao mera preporučuje i obuka zahvaljujući kojoj bi zaposleni mogli da nauče kako da prepoznaju maliciozne linkove.

Rizik od malicioznih napada se povećao od početka epidemije koronavirusa, budući da su milioni radnika preko noći počeli da rade od kuće, a IT timovi nisu imali vremena da mehanizme zaštite prilagode novoj situaciji. NASA nije usamljena kada je ovaj problem u pitanju, budući da bezbednosni eksperti prijavljuju povećan broj phishing mejlova koji su u vezi sa koronavirusom, te nude lažne mere zaštite od virusa.

izvor: srbijadanas.com

%d bloggers like this: