Napravljen veštački mesec

Naučnici u Kini su napravili istraživačko postrojenje u kojem se nalazi “veštački mesec”, a koje omogućava simuliranje uslova niske gravitacije na Zemlji za male predmete.

Ove informacije dolaze u vreme kada se Kina ambiciozno pridružuje eliti svemirskih supersila, odnosno Rusiji i SAD. Kinezi se nadaju da će im novo postrojenje pomoći da se pripreme za slanje prve posade na Mesec, prenose agencije.

Neki eksperimenti poput testa uticaja traju svega nekoliko sekundi u simulatoru, dok drugi traju danima“, rekao je Li. Istraživači koriste magnetno polje koje je dovoljno snažno da magnetizuje male predmete da oni lebde. Postrojenje je, zapravo, inspirisano eksperimentima fizičara Endru Geima. Dok postrojenje kineskog magnetnog veštačkog meseca baš ne omogućava realnu simulaciju niske gravitacije na Mesecu, ono ipak dozvoljava testiranje opreme u sličnim uslovima. Ono bi trebalo da pomogne u testiranju opreme na Zemlji u malom simuliranom prostoru.

Naučnici nameravaju da provere da li se oprema za 3D štampanje može koristiti u uslovima niske gravitacije, da li se može slati tehnologija za konstrukciju lunarnih staništa, kao i druga oprema. Najnoviji predlozi za simulaciju gravitacije se odnose na buduća svemirska rotirajuća staništa. Jedan od predloga je “megasatelitsko naselje” koje kruži oko patuljaste planete Ceres, a drugi predstavlja svemirski hotel.

Umesto korišćenja magneta, obe konstrukcije bi se lagano rotirale i simulirale gravitaciju u svemiru. Kineska svemirska agencija je postala prva koja je otkrila vodu na površini Meseca pomoću svoje lunarne sonde Chang’e-5. Svemirski program se brzo razvija te za cilj ima odlazak posade na Mars pre nego što to učine kompanija SpaceX i američka svemirska agencija NASA.

izvor:021.rs

%d bloggers like this: