Malwarebytes: Zaraženost Mac računara je porasla za 400% tokom 2019

Zaraženost Mac računara malware-om je u porastu, prema analizama kompanije Malwarebytes, koja pruža anti-Malware softver. Malwarebytes je prijavio da je tokom 2019. godine detekcija malware-a povećana za 400 procenata.

Iako se dosta od ove statistike može pripisati tome što je povećana upotreba Malwarebytes-a na MacOS sistemima, kao i povećanoj prodaji Mac računara, Malwarebytes takođe ističe i povećanje detektovanja pretnji na ovim sistemima. Drugim rečima, Mac računari sve više postaju meta malware napada, a prosečni sistemi su tokom 2019. napadani 11 puta (ovo je osam puta više nego tokom 2018. godine).

malware2_1.jpg
Malwarebyte statistika sugeriše i da je prosečan Windows sistem tokom 2019. godine bio pogođen sa prosečno 5.8 malware pretnji. To znači da sada Mac os biva ugrožen sa više malware-a nego Windows, što ukazuje da je Apple ekosistem postaje sve atraktivniji sajber kriminalcima.

Pogledajte još: Naredni Apple Mac računar bi mogao koristiti AMD Ryzen CPU, Radeon GPU


U prošlosti su se često pojavljivale tvrdnje da “Mac uređaji ne mogu biti zaražen visrusima”, ali ove tvrdnje, pored toga što su netačne, mogu biti i opasne. Korisnici macOS platforme moraju biti svesni onlajn pretnji, dok Apple sa svoje strane mora više pažnje da posveti sigurnosti svojih platformi, pod pretpostavkom da je Malwarebytes statistika tačna.

IZVOR: benchmark.rs

%d bloggers like this: