Kineska alternativa Androidu “procurela” na internet: Ovako izgleda novi Huaweijev operativni sistem

Ono što će, svakako, većini budućih korisnika biti najvažnije je da će HarmonyOS podržavati Android aplikacije

Od kako je prošle godine Trampova administracija Huaweiju uvela zabranu poslovanja sa američkim kompanijama, a novi modeli telefona te kompanije ostali bez najpopularnijh Google aplikacija, kineski tehnološki gigant intenzivno radi na sopstvenom operativnom sistemu HarmonyOS.

Njegov razvoj je poslednjih nedelja stigao do beta verzije, a kako je prethodno najavio predsednik softverskog odeljenja Huaweijeve grupe za proizvode Vang Čenglu, ta softverska platforma otvorenog koda developerima bi trebalo da postane dostupna upravo danas 18. decembra. Prva zvanična demo verzija operativnog sistema bi trebalo da se pojavi u januaru ili u februaru 2021. godine.

Međutim, internet ne bi bio internet, kada na njega nešto ne bi “procurelo”, pa je to sada slučaj i sa novim Huaweijevim softverom.

Na kineskoj društvenoj mreži Weibo, pre nekoliko dana, pojavio se prvi snimak novog HarmonyOS-a u 2.0 beta verziji, namenjenoj programerima. Na osnovu onoga što se na snimku može videti, reklo bi se da su tvrdnje da nema nekih vizuelnih razlika u odnosu na aktuelni Huaweijev EMUI 11 interfejs tačne.

Da li će tako ostati i do prve zvanične verzije namenjenje korisnicima, ostaje da se vidi. Ono što će, svakako, većini budućih korisnika biti najvažnije je da će HarmonyOS podržavati Android aplikacije.

Planovi Huaweija su da se njegov novi operativni sistem, u prvoj godini postojanaj, nađe na 100 miliona uređaja širom sveta.

izvor:telegraf.rs