Kako izgleda kada robot vakciniše

Nevezano za stavove ljudi o vakcinaciji koji se tiču vjere, zdravstvenog stanja ili lične volje, sigurno da ima i onih koji se boje igle. Ali, zato se sada pojavilo inovativno rješenje i za takav problem odnosno strah.

U ovom slučaju vakcina se ne injektira u mišić iglom, već uz pomoć robota.

Metode intramuskularne injekcije bez igle već postoje, a da bi se mogle lako, brzo i sigurno implementirati na većem broju pacijenata, bez opterećivanja zdravstvenih radnika – u te svrhe mogu se koristiti i mašine.

Dokaz za to je robot Cobi, izrađen u okviru kompanije Cobionix, osnovane kao dio preduzetničkog inkubatora na kanadskom univerzitetu Waterloo. Cobi je robotska ruka, opremljena senzorima i svom potrebnom tehnologijom, kako bi, bez igle, potpuno automatizovano vakcinisala pacijente.

Robot za masovnu vakcinaciju može biti postavljen unutar klinike. Pacijenti se za vakcinaciju prijavljuju online, potom dolaze do robota, identifikuju se pred njim – skeniranjem podataka s mobilnog telefona, a robotska ruka za to vrijeme iz ugrađenog kontejnera uzima vakcinu.

Osoba tada na ekranu dobija uputstvo da podigne rukav i dezinfikuje mišić nadlaktice, dok robot uz pomoć senzora LIDAR snima položaj tijela i pronalazi željenu tačku vakcinisanja. Robotska ruka se u nekoliko sekundi prislanja na odabrano mjesto i snažnim mlazom ubrizgava vakcinu u mišić, koji u tijelo ulazi sigurno, kroz otvor debljine ljudske dlake.

Nakon toga pacijent će još jednom dezinfikovati mjesto “uboda” i onda nastavlja dalje svojim poslom. Robot odmah odlaže dozu vakcine u kantu za otpad, spreman je da uzme novu dozu i vakciniše sljedeću osobu – sve unutar otprilike jednog minuta.

Osim što eliminiše strah od igle, Cobi donosi i druge prednosti. U stanju je da vakciniše brzo i efikasno, pored njega ne mora da sjedi tehničar ili medicinski radnika, a samim tim smanjuje izloženost potencijalnoj zarazi – kod svih uključenih u proces.

izvor: nezavisne.com

%d bloggers like this: