Južnokorejski naučnici stvorili veštačku kožu nalik kameleonovoj

Južnokorejski naučnici su, inspirisani prirodom, razvili veštački materijal sličan koži, koji menja nijansu boje na način na koji se kameleon prilagođava okolini.

Tim predvođen Ko Seung-hvanom, profesorom mehanike na univerzitetu u Seulu, razvio je “kožu” sa specijalnim mastilom koja menja boju prema temperaturi i kontrolišu je maleni, fleksibilni grejači.

Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako će vas uočiti. Promena boje i uzoraka u skladu s okolinom ključna je za tehnologiju koju smo stvorili“, rekao je Ko. Stručnjaci su svoj izum, termohromatsko tečno kristalo mastilo (TLC) i višeslojni nano grejač, demonstrirali na robotu koji je imao ugrađene senzore za boju. Koju god su boju senzori “videli”, koža je nastojala da je oponaša.

Robot je u videu puzao po crvenom, plavom i zelenom podu i istog trena promenio boju kako bi se uklopio u podlogu. Ukupna debljina veštačke kože manja je od stotinu mikrometara, tanja od vlasi ljudske kose.

Prilagodljivu kožu možemo proizvesti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti u modnoj industriji, izradi vojnih maskirnih uniformi, automobilskoj industriji i građevinarstvu, kao i za izradu videoreklama“, rekao je Ko. Njegovo istraživanje objavljeno je u avgustu u časopisu “Nature Communications”.

izvor: 021.rs

%d bloggers like this: