Digitalni tekst Njujork tajmsa prodat za pola miliona dolara

Kolumnista Njujork tajmsa u četvrtak je prodao jedan od svojih digitalnih članaka za 563.000 dolara, što je poslednji u nizu primera pomame za jedinstvenim digitalnim proizvodima koje grabe kolekcionari.

Cilj članka Kevina Rusa pod nazivom “Kupite ovaj komentar na blokčejnu” bio je da testira tržište i utvrdi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nezamenjivi digitalni tokeni (NFT). NFT je digitalni “predmet” poput crteža, muzike, fotografije ili videa s potvrdom o autentičnosti stvoren “blokčejn” tehnologijom.

Smatra se da je autentičnost iza koje stoje računarske mreže – neprobojna. Virtualni predmet, a zapravo se radi o kompjuterskom zapisu, može se prodati ili zameniti zajedno s potvrdom o autentičnosti. Nezamenjivi digitalni tokeni NFT postali su popularni proteklih meseci kad su se bogati kolekcionari u jeku pandemije okrenuli digitalnom tržištu. 

U ponedeljak je prva poruka stavljena na Tviter prodata za 2,9 miliona dolara, a radi se o poruci osnivača Tvitera Džeka Dorsija. Početkom meseca digitalni kolaž američkog umetnika Bipla prodat je putem aukcijske kuće Kristi (Christie’s) za 69,3 miliona dolara. 

Na kraju nadmetanja, koje je trajalo 24 sata, za tekst Njujork tajmsa, kolekcionar pod imenom Farzin kupio ga je za 350 itirijuma (Ethereum), kriptovalute, u protivrednosti od 563.000 dolara. Rus je najavio da će, nakon što se podmire troškovi platforme Foundation na kojoj je tekst prodat, novac biti preusmeren u dobrotvorne organizacije koje podržava Njujork tajms.

izvor:021.rs

%d bloggers like this: