Da li je slomljenim ekranima telefona konačno došao kraj? Naučnici napravili “nelomljivo staklo”

Nova vrsta stakla je pet puta otpornija na pucanje, navode naučnici koji dodaju da bi to bi konačno moglo da bude kraj mukama korisnika pametnih telefona čiji ekrani često pucaju pri padu.

Nova vrsta stakla izrađena je od stakla i akrila, što mu daje kombinaciju čvrstoće, snage i transparentnosti, a rezultat je rada naučnika sa Univerziteta McGill u Montrealu u Kanadi.

To jače i čvršće staklo inspirisano je unutrašnjim sedefastim slojem školjki mekušaca, poznatim i kao “majka svih bisera”. Na mikrorazmeri, ono podseća na isprepletene spojene lego kocke. Iako je u pitanju staklo, novi materijal svojim karakteristikama više podseća na plastiku i ne lomi se pri udaru, objašnjavaju kanadski naučnici. Ako bi se masovno proizvodilo i plasiralo na tržište, moglo bi jednom zauvek rešiti problem pucanja stakla na ekranu pametnih telefona kada padnu na tlo.

Ljuske mekušaca čine 95 posto krede koja je u svom izvornom obliku vrlo krhka. Međutim, sedef koji se obavija oko unutrašnjosti školjke napravljen je od minijaturnih pločica koje podsećaju na sitne Lego kockice, čineći ga izuzetno čvrstim i čvrstim. Takođe je vrlo fleksibilan i daje školjkama otpornost pri udaru.

Neverovatno, ali sedef ima krutost čvrstog materijala i izdržljivost mekog materijala, što mu daje najbolje karakteristike iz oba sveta, ističe Allen Ehrlicher sa Univerziteta McGill. Napravljen je od čvrstih komada krede, između kojih se nalaze slojevi mekih proteina koji su visoko elastični. Ova struktura daje izuzetnu čvrstinu, što je čini 3000 puta jačom od materijala koji je čine, objašnjava Ehrlicher.

Do sada je staklena zaštita ekrana pametnih telefona uvek balansirala između velike čvrstine i transparentnosti, ističe Ehrlicher, međutim dodaje da je njihov novi materijal, ne samo tri puta jači od normalnog stakla, već je i pet puta otporniji na lomljenje. Kanadski naučnici su replicirali bisernu arhitekturu, rezultirajući izuzetno jakim prozirnim materijalom koji se može jeftino i jednostavno proizvesti.

izvor: b92.net

%d bloggers like this: