Biometrija stiže i na bankomate, kartice postaju nepotrebne

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, eliminišući potrebu za nošenjem platnih kartica.

Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primenila facijalnu biometriju za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura, prenosi singapurski portal fintechnews.sg. OCBC namerava da ovu tehologiju postepeno proširi i na uslugu podizanja gotovine na svojim automatima u Singapuru, kada bude utvrdila koliko je ovaj način funkcionisanja bankomata bezbedan. 

Ovaj potez banke je usledio nakon što je u julu 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na bankomatima. Iz OCBC-a navode da su upit o stanju računa i podizanje gotovine najčešće korišćene usluge na bankomatima i da čine osam od 10 svih transakcija koje klijenti izvrše na njihovim bankomatima. Banka se pridružila Singapurskoj nacionalnoj infrastrukturi digitalnog identiteta i koristi njihovu tehnologiju prepoznavanja lica (SingPass Face Verification), kako bi bezbedno verifikovala korisnika u bankarskim transakcijama na bankomatima bez potrebe za karticama. 

Skenirano lice klijenta se proverava i verifikuje u nacionalnoj biometrijskoj bazi podataka Singapura koja sadrži fotografije i identitete četiri miliona stanovnika ovog grada-države. Verifikacija lica sadrži bezbednosnu funkciju za sprečavanje prevara, koja uključuje i tehnologiju za detekciju živog organizma, čime se blokira eventualna zloupotreba fotografija, video zapisa ili maski tokom postupka verifikacije. 

Stručnjaci kažu da ovakve tehnologije i dalje sa sobom nose određene bezbednosne izazove na čijoj eliminaciji treba raditi, ali da su u ovoj situaciji, kada se virus može preneti i preko ruku, i više nego korisne, jer pomažu u izbegavanju rizičnih kontakata.

izvod:021.rs

%d bloggers like this: