Apple pod pritiskom FBI odustao od potpune enkripcije bezbednosnih kopija

Apple je odustao od planova da vlasnicima iPhone-a omogući čuvanje šifrirane bezbednosne kopije podataka na aplikaciju iCloud, nakon što je američki federalni istražni biro (FBI) prigovorio da bi time mogle biti otežane njegove istrage, reklo je šest izvora za agenciju Rojters.

Pre dve godine Apple je rekao FBI-u da planira da ponudi korisnicima šifrirano čuvanje podataka na iCloudu, rekli su za Rojters jedan zaposleni u FBI i tri bivša, kao i jedan trenutni i jedan bivši zaposleni u Apple.

Prema tom planu, prvenstveno dizajniranom da onemogući hakovanje, Apple ne bi više mogao da otključa šifrirane podatke, zbog čega ne bi mogao ni da ih preda vlastima, čak i ako bi to naredio sud. Predstavnici FBI su u privatnim razgovorima sa Apple-om, ubrzo nakon objave plana, izrazili protivljenje.

Dugogodišnji spor FBI i kompanije oko toga ima li primat bezbednost ili želja Apple da obezbedi korisnicima privatnost, aktuelizovana je prošle nedelje, kada je američki državni tužilac Vilijam Bar javno pozvao Apple da otključa dva iPhone-a oficira saudijskih vazduhoplovnih snaga koji je u decembru ubio tri američka vojnika u pomorskoj bazi Pensakola na Floridi.

Umešao se i američki predsednik Donald Tramp optuživši Apple da odbija da otključa mobilne telefone „ubica, dilera i drugih nasilnih kriminalnih elemenata“.

Apple je ipak predao vlastima iCloud napadača u Pensakoli i odbacio je tvrdnju da „nije pružio važnu podršku“ u istrazi.

Bivši zaposlenik Apple nije u izjavi za Rojters naveo razloge za odustajanje od prvobitnog plana, niti je potvrdio da je kompanija to učinila pod pritiskom FBI. On je objasnio da kompanija ne želi da rizikuje da postane meta javnog napada zvaničnika koji je optužuju da štiti kriminalce.

„Odlučili su da se više neće sukobljavati“, rekao je izvor o sudskom sporu iz 2016. kada je FBI zatražio pristup iPhone-u koji je koristio jedan od osumnjičenih za masovnu pucnjavu u San Bernardinu u Kaliforniji.

Apple se tada požalio sudu na naredbu FBI da dešifruje iPhone, ali vlada je odustala od procesa jer je pronašla stručnjaka koji je uspeo da probije šifru.

Republikanski i demokratski senatori u decembru su zapretili da će usvojiti zakone protiv potpune (end-to-end) enkripcije.

IZVOR: vesti-online.com

%d bloggers like this: