Amsterdam dobio autonomne “taksi čamce”

Naučnici s MIT CSAIL-a i Senseable City Laboratorije, u saradnji sa amsterdamskim Institutom za napredna rešenja u metropolama, zajedno su kreirali autonomni električni robotski čamac.

Flota robotskih čamaca pod nazivom “Roboat” spuštena je u amsterdamske kanale u četvrtak, te je počela da prevozi putnike bez kapetana.

“Roboat” je rezultat šestogodišnjeg rada i razvoja tokom kojeg je MIT testirao nekoliko verzija samonavigacijonog čamca, a najnoviji se zove “Roboat III”. 

Finalna verzija će moći da prevozi do pet putnika, ili 1.500 kilograma tereta, što znači da će moći i da dostavlja robu, ali i da transportuje otpad.  Pogon čamca je u potpunosti električni, baterije traju oko 10 sati, a moguće ih je puniti bežičnim putem. Kada se čamac približi luci ili pristaništu, ulazi u poseban program koji mu omogućava lakše pristajanje.  MIT CSAIL tim tvrdi da su senzori i tehnologija “Roboata” slični onima koji se koriste za autonomne automobile. 

Samoplovni čamac koristi i LIDAR senzore kao i nekoliko kamera, što mu omogućava pregled okoline u okviru od 360 stepeni, ali i izbegavanje sudara. 

Čamac je dizajniran da bude potpuno autnoman, ali se operater iz kontrolnog centra na obali ipak brine da sve bude u redu. 

“Roboat može da obavlja svoje zadatke 24 sata bez kapetana, međutim, iz sigurnosnih razloga je upitno da li je poželjno postizanje autonomije najvišeg nivoa. Baš kao i čuvari mostova, operateri čamaca će pratiti ‘Roboat’ sa udaljenosti, iz kontrolnog centra. Jedan čovek može pratiti više od 50 čamaca kako bi osigurao da sve bude kako treba”, izjavio je vodeći naučnik u ovom projektu Fabio Duarte.

izvor: 021.rs

%d bloggers like this: