15 godina od prvog tvita: Poruka vredna 2,5 miliona dolara

Za deceniju i po postojanja, popularna mikrobloging platforma je postala jedan od ključnih igrača na internetu…

Prošlo je tačno 15. godina od kada je direktor Twittera Džek Dorsi, 21. marta 2006. godine, napisao i objavio prvu poruku na toj društvenoj mreži.

– Otvorio sam nalog na Twitteru – glasila je prva poruka na Twitteru, koji sada ima više od 190 miliona korisnika. Posebno je popularan kod političara, stručnjaka iz različitih oblasti i novinara.

Twitter, sa sedištem u San Francisku, je za 15 godina postojanja postao ključni igrač “na terenu” društvenih mreža, ali je izazivo i dosta kontroverzi.

Tramp

Ta društvena mreža je u januaru iznenadila svoje korisnike ukidanjem naloga bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kome je to bilo glavno oruđe za komunikaciju sa onima koji ga podržavaju.

Trampov nalog, koga je pratilo oko 88 miliona ljudi, ukinut je zbog ponovljenog podsticanja na nasilje, posle nereda koje su izavale njegove pristalice na Kapitol hilu.

To isključenje je dočekano pozdravima i osudama, što predstavlja znak složene ravnoteže između neutralnosti, odbrane slobode izražavanja i umerenosti sa kojim se Twitter suočava.

Poruka od 2,5 miliona dolara

Dorsi je početkom marta ponudio prodaju prve poruke na Twitteru, putem sajta Valuables.

Kupovina poruke znači sticanje “digitalnog sertifikata o tvitu, jedinstvenog po tome što ga je autor potpisao i verifikovao”, navodi se na sajtu kupovine i dodaje da je to kao prodaja autograma.

Za tu poruku je ponuđeno oko 2,5 miliona dolara.

izvor:b92.rs

%d bloggers like this: